Do uzávierky súťaže Novinárska cena 2004 ostáva niekoľko dní

27.11.2004 Celý región

Už začiatkom decembra začnú príspevky prihlásené do prvého ročníka súťaže Novinárska cena 2004 posudzovať odborné poroty. Novinári, šéfredaktori, vydavatelia...
Už začiatkom decembra začnú príspevky prihlásené do prvého ročníka súťaže Novinárska cena 2004 posudzovať odborné poroty. Novinári, šéfredaktori, vydavatelia a zainteresovaná verejnosť majú ešte do 30. novembra možnosť prihlásiť do jednotlivých kategórií súťaže kvalitné žurnalistické príspevky.

Pre každú súťažnú kategóriu bola vytvorená samostatná porota. Hlavným cieľom súťaže, ako aj motiváciou organizátora NOS-OSF je vytvoriť novú verejnú platformu, v rámci ktorej sa vytvorí možnosť na posúdenie a verejné uznanie hodnotných novinárskych prác, uverejnených na Slovensku v priebehu minulého roka.

„ Potešil ma záujem organizátorov súťaže verejne zvýrazniť a oceniť kvalitné novinárske remeslo, povýšené na novinárske umenie, a tým nastaviť latku úrovne profesionálnej žurnalistiky na Slovensku“ , hovorí Tatiana Repková, riaditeľka pre výskum a riadenie informácií Svetového združenia novín v Paríži a členka poroty v kategórii najlepší rozhovor.

„ Oceňujem aj snahu nadácií a neziskových organizácií kultivovať žurnalistickú scénu a upozorňovať na mimoriadne výkony aj z iného uhla pohľadu a s väčším nadhľadom, ako umožňuje bezprostredný čitateľský ohlas a hodnotenie kolegov vo vnútri redakcie. Predpokladám, že táto cena je jedným z takých pokusov, v tom je mi sympatická. A samozrejme ma láka príležitosť zoznámiť sa s prierezom reportážnej a publicistickej tvorby v inom štáte, “ Tomáš Feřtek, vedúci oddelenia reportáže a publicistiky, týždenník Reflex, ČR a člen poroty súťaže v kategórii najlepšia reportáž.

Články a príspevky do súťaže môžu záujemcovia ešte do 30. novembra prihlasovať jednotlivo alebo ako séria maximálne šiestich článkov, či príspevkov. Prihlášku spoločne s príspevkom súťaže môže poslať novinár, zástupca redakcie, alebo vydavateľstva, alebo jednotlivci. Pre záujemcov je k dispozícii webovská stránka www.novinárskacena.sk , na ktorej sú podrobné informácie o súťaži ako aj prihláška.

Súťaž Novinárska cena 2004 vyhlásila tento rok po prvýkrát Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation s hlavným partnerom súťaže - ČSOB. Ambíciou vyhlasovateľa je vytvoriť tradičné fórum na ocenenie a podporu hodnotnej novinárskej práce a prispieť tak k rozvoju profesionálnej žurnalistiky na Slovensku. Súťaž je preto určená pre široké spektrum médií - printové, elektronické, celoslovenské i regionálne. Príspevky do súťaže môžu zasielať samotní autori, zástupcovia redakcií a vydavateľstiev, ale aj jednotlivci – čitatelia, poslucháči alebo diváci. Hodnotiť sa budú príspevky publikované alebo odvysielané v období od 1. októbra 2003 do 30. septembra 2004.

Novinárska cena 2004 sa udeľuje v kategóriách za najlepšiu reportáž, komentár, rozhovor, regionálne publikovaný príspevok, novinársku fotografiu a v kategórii kreslený vtip, komiks, či karikatúra. V rámci súťaže bude udelená aj špeciálna Cena otvorenej spoločnosti venovaná pamiatke Karola Ježíka, dlhoročného priateľa a spolupracovníka NOS-OSF, ktorý svojou činnosťou prispel k rozvoju citlivosti médií voči problematike menšín, ako aj k rozvoju investigatívnej žurnalistiky na Slovensku. Prihlásené príspevky bude v každej kategórii hodnotiť štvorčlenná odborná porota. Výnimku tvoria kategórie Fotografia a Kreslený vtip, karikatúra, strip, v ktorých budú poroty trojčlenné.
 

Vyberte región